Tudjátok mi a legnehezebb a felnőttségben? A szabadság. Amire gyerekként úgy vágytam. Eldönthetem, sőt el kell döntenem nap mint nap, hogy mit csinálok, mivel töltöm az időmet. A hitéletben ugyancsak az én dolgom, hogy mit, hogyan tegyek. Nagyon könnyű ehhez képest mindezeket a döntéseket feladni, és másra hárítani. Például csatlakozik az ember egy vallásos közösséghez,(ez is egy döntés ugyan), aztán minden téren követi az ott előírtakat, javasoltakat. Hogy mit értek ez alatt, szerintem sokaknak világos. Például azt prédikálta a pásztor/lelkész/atya, hogy attól leszek frankó hívő, ha minden reggel öt miatyánkkal/egy óra bibliaolvasással/misével/hálaadással stb. kezdem a napot reggel öttől hatig. Ez az időpont elég komoly áldozatot igényel, de ha legalább minden másnap sikerül az emberfiának végrehajtania a lelki gyakorlatot, akkor már nagyon jól érezheti magát, hiszen jó kereszténynek bizonyul.

Pedig nem is olyan biztos. Önmagunkat fölspannolhatjuk ilyen "önként vállalt" feladatok végrehajtásával, de egyáltalán nincs garantálva, hogy égi jutalmat nyer önkínzó tevékenységünk.

Nagyon nehéz továbbá a felnőttlétben, hogy az embernek nincs lehetősége arra, hogy apura és anyura hárítsa a feladatait. Sőt, most már mi vagyunk az apukák, anyukák, főnökök, akiknek döntéseitől mások élete függ.

Erre nem nagyon vagyok felkészítve. A posztszoci világban a mi generációnk elég szerencsétlen, hiszen gyerekkorunk az úttörő- és KISZ-mozgalom jegyében telt, amikor még minden meg volt határozva, minden léptünkre volt kötelező recept. Jövőképünk nagyon szűk keretek közt volt alakítható, kényszereink sajnos beépültek. Aztán jött a rendszerváltás, és azok, akik ki tudtak törni a belső láncok fogságából, nagyon hamar meggazdagodak, hatalomra kerültek.

A többiek, a rabok, nap mint nap küzdenek ezzel a kínnal, hogy nem tanultuk meg hogyan kell, aztán mégis muszállly csinálni.

És feltámadtak a rafkós önjelölt próféták és vezetők, akik "jóságosan" felvállalják, hogy az elbizonytalanodott népeknek irányvonalat ajánlanak, de tulajdonképpen csak a belső rabigánkat hazudják szabadságnak, miközben maguk fűznek láncra bennünket.

Itt van az ember jóval túl a harmincon, és még mindig bizonytalankodik. Melyik "istent" kövessem? 

A Bibila Istene a jó válasz, de őt követni sem lehet felnőttség nélkül. Nézzük meg Jézust, hogy a tanítványaitól mit várt? Hányszor de hányszor fakadt ki rájuk? Hogy lehet, hogy féltek a viharban? Mért nem adtok enni ti a sokaságnak? Miért nem értitek meg az égi országra vonatkozó dolgokat? 

Aztán elküldte Isten szellemét. A láthatatlan, érinthetetlen zúgó szélvihart, semmiből fellobbanó, majd a fizikai világból újra a többedik dimenzióba visszahúzódó tüzet... Hogy éljünk vele. És tudunk? Egy frászt. Ennek ellenére rá kell lelnünk a kulcsra. Hol húzódik meg a saját döntésünk határa és hol kell a Szellemre hallgatni, és legfőképpen hogyan? 

Isten nem hazudik. Meg kell lenni a megoldásnak is. Csak semmi görcs, hiszen Krisztus igája könnyű és édes. De a saját korlátainon át kell lépni. Ez a legnehezebb, nap mint nap, legalábbis nekem. Minden feladatomnál úgy érzem, jóval az erőmön felül teljesítek, ha nem lenne hitem, vagy nem lenne kényszer, már rég összeomlottam volna. Sokszor a felkelés is nehéz. Másoknak is? Nem merem megkérdezni.

 

 

Szerző: Bálám Szamara  2010.09.27. 09:17 4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://balamszamara.blog.hu/api/trackback/id/tr222326142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2010.10.01. 12:01:25

Vártam már az újabb postot...! (Érdemes volt!) Sok keresztény észre sem veszi_szerintem-hogy amikor csüng a lelkészén,-várva tőle (mindig,és mindenkor) a "tutti-frankót",ezzel visszamegy / marad a lelki kiskorúságban. A felnőtt ember_sz.v.sz.- mer,ha kell konfrontálódni a meggyőződéséért.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.10.19. 12:31:05

Láncra fűznek benneteket a vezetők? Az meg hogy lehet? Ha valaki gyerek, akkor vezetőkre (szülőkre) van szüksége. Ha meg nő fel, úgy lesz egyre inkább az ő felelőssége az élete. A gyerek akkor is nő, akkor is egyre felnőttebb, ha a szülei ezt meg akarják akadályozni. Tehát a felnőtté válás felelősség a szülőkről egyre inkább átmegy a gyerekre. Nincs mentség. Aki nyavajog, hogy jaj de jó volt gyereknek, az nem akar felelősséget, nem akar felnőttséget, az kívánja a rabigát.
A legdurvább az, amikor a rabiga miatt panaszkodik, meg a szüleit hibáztatja, miközben imádja a rabigát, akarja, követeli.
Nem lehet ezeket az igazságokat kijátszani.

És hogy mi a SzSz vezetése? Hát az, amiket Jézus mondott, amiket a Biblia tanít. Nem misztikus izék, hanem egyszerű életvezetések. Akitől meg többet akar Isten annak ad többet.

Ja és még az is furcsa, hogy a gyereklétben maradni akaró hívők azok, akik visszahúzzák a gyerekségbe a többi hívőt, vagy kiközösítik őket. Ugyanolyan erősen megvan ez mint egyes vezetők törekvése, hogy gyerekségben tartsák a híveiket.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.10.19. 12:33:23

Sőt, még egy dolog eszembe jutott: egy vezető sem lenne képes saját maga arra, hogy gyerekségben tartsa a felnőtteket. Ez csak akkor sikerülhet neki ha a "hívek" együtt dolgoznak vele: kiközösítik, lenézik, megvetik azokat akik fel merészelnek nőni, akik fel akarnak nőni.

Bálám Szamara 2010.10.27. 11:07:28

@endike: Bocs, hogy csak most felelek. Teljesen egyetértek. A vezetőkkel együtt a hívek is felelősek ezért a rossz rendszerért.
süti beállítások módosítása