Én utálom, megutáltam a hitzsargont vagy keresztény szlenget, vagy szektás tolvajnyelvet. Megutáltam az álszentsége, üressége, kettős jelentése miatt. Szeretik a hívek hangoztatni, hogy az Újszövetség alapján kell nekik így beszélni, mert csak dicséretekben és zsoltárokban, és csak ami ékes, arról kell gondolkodni, meg a nyelv gyümölcse, meg a beszédéről ismerték meg az áruló Pétert.

Pedig csak a sekélyes szókincs és a beteges ragaszkodás a csoportnormához váltja ki a jelenséget.

De. Azonban. Ám.

Tulajdonképpen, ha valaki jóhiszeműen használja, és a krisztusi munka útjába ezzel semmiféle akadályt nem gördít, akkor minek akadékoskodom én, ugyebár. Hiszen, ha azt állítom, hogy nem fontosak az ilyen kifejezések, akkor már miért fontosak nekem, hogy valaki ne használja őket. Szóval igen, minden relatív. És nem szabad nekem se fönnakadnom a rossz beidegződés miatt egy őszinte ember hitgyakorlásán. Ez a mai álmatlan éjszakám eredménye.

Aztán a főként megutált karizmatikus varázsszóra terelődtem, ami a kenet. Ezt a szóhasználatot úgy szoktam kifigurázni, hogy mi a túróról beszél az illető, a nőgyógyászatról? Mi köze az orvosi praxishoz a hitnek? Vagy esetleg egy kenyőcsre utalhat a beszélgetőtárs, ami gyógyszertári, vagy bótti. A kenet szó sajna arra van használva, hogy egyik hívet a másik fölé helyezze, önkényesen isteni támogatást hazudnak általa.

Amit eredetileg jelent ez a csúf kenet vagy "annoiting" a korabeli zsidóság szertartásai miatt, az nem más, mint felhatalmazottság. A "felkenés" szertartása ugyanis speciális olajkeverékkel történő valós kenegetés útján zajlott, ez jelezte a felhatalmazás megadását bizonyos feladatok végzésére. Manapság az ilyesmihez csak szóbeli vagy minősített esetben bizonyos formalitásoknak megfelelő írott meghatalmazás szükségeltetik, a kenet helyett esetleg egy pecsét kerül, no nem a meghatalmazottra, hanem a papirosra.

Tehát úgy kell érteni a Biblia szerinti felkentséget, hogy felhatalmazottság. És azt hogy kell érteni, hogy "kenet" van valakin, vagy egy beszéden? Merthogy valami van, (csak nem az igazi. De, ebben az esetben az igazi van, csak mi a neve.) Tudjuk, hogy igenis van valami néha az embereken/nek/ben, ami különlegessé teszi őket, amitől amit tesznek, mondanak több lesz, mint a hétköznap tapasztalt hasonló cselekedet, szó. És, mi a megoldás?

Úgy gondolom, az erő. A hatalom. Jézus mondta a tanítványoknak, hogy részesedjenek az erőből. Jézus hatalommal beszélt. Jézus megérezte, hogy erő áramlott ki, amikor a vérfolyásos asszony meggyógyult. Tehát amin kenet van, az nem más, mint valami, ami az isteni erőből, hatalomból részesül. Az ilyet bárki megérzi. Van, valami természetfölötti, ami hozzáadódik a természeteshez, az emberhez, az emberihez. A kenet nem "Isten jelenléte", hanem Istenből/től származó különleges erő, ami köthető emberhez, helyhez, alkalomhoz. Amitől olyan "tökéletessé" lesz bármi és minden. Különleges pillanat. Jézus azt mondta, hogy akarjuk, jussunk hozzá. Jelenleg Isten Szelleme közvetíti. Állítólag, csak akarni kell...

 

 

 

 

 

 

Szerző: Bálám Szamara  2011.01.13. 14:30 3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://balamszamara.blog.hu/api/trackback/id/tr482581189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2011.01.16. 07:13:37

Ha valami akadályozza a párbeszédet -hívő keresztény,-és nem hívő keresztény között,-az pontosan a vallásos zsargon. Éppen ezért törekszem én is,hogy mai,érthető magyar nyelven tudjak szót érteni mindenkivel,igyekszem kerülni a csak keresztények által értett szavakat. Bátor,szókimondó írás,-köszönöm!

valójábannemberci 2011.02.13. 17:15:16

Lehet, hogy velem van baj, mert nem szentelődtem meg a kenet által (vala), de egész egyszerűen nem tudom dekódolni, amikor valaki kánaáni szlengben beszél.
Üres frázisok, lufik, a téma kerülgetése, konkrétumok mellőzése.
Olyan, mintha valakivel úgy beszélgetnél, hogy ő mindenre valami közhelyet mond.

Brrr...

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2011.02.17. 07:16:32

@berciXcore: Igen,erről van szó! Szerintem napjaink gyülekezeteinek megújulása múlik ezen (is): Képesek vagyunk-e, akarunk-e a XXI.-ik században mai magyar nyelven kommunikálni-a hit dolgairól is...?
süti beállítások módosítása