Jézus hatalommal érkezett, hatalommal tevékenykedett a Földön, és most, föltámadása után még nagyobb hatalmat kapott, attól, akié egyedül minden erő és hatalom.

Érdekes, hogy ezt a "hatalmat" akarta közvetíteni a tanítványoknak. Pédául, a célból, hogy kígyókon és skorpiókon tapossanak. Hogy ne ártson nekik semmi. Hogy betegeket gyógyítsanak, ördögöket űzzenek. Vagy, hogy Isten fiává legyenek, Károli szerint. (Csia itt lehetőséget fordított.)

Az Efezusi levél 3. 16-os versét Csia nagyon érdekesen adja vissza. Pál azt kívánta a galatáknak, hogy elhatalmasodjon bennük a belső ember. Ezáltal uralmi pozícióba kerüljenek. A 18-ban erőt kér az ismeretre, a végtelen többdimenziós felfogására, mely eredményeként a galaták teljesen, tökéletesen krisztusivá válhatnak.

Más helyeken is rendre előkerül az erő-uralom-hatalom kifejezés a Bibliában, mintha rendszeresen emlékeztetni kéne minket, hogy alázatoskodás helyett uralmi pozícióba szánt minket Istenünk. Hogy ha a gonosz körbejár, ha a disznóság kerülget, akkor eccerűen vegyük elő a határozottat, és hatalommal, erővel szalasszuk meg. A pünkösdista szellemi harc mozgalom az erőt hangerőben és cirkalmas kifejezések imának csúfolt kiabálásában látja megfelelően kifejezni. Pedig a hatalom ugyanaz maradt, mint amit Jézus is használt. Az erő nem változott. Jézus pedig nem volt egy kiabálós fajta.

Láttam már jónéhány olyan tekintéllyel, hatalommal a közéletben felruházott embert, akik halkszavúan, illedelmesen, udvariasan úgy tudtak akár a tekintetükkel uralkodni, hogy ihaj. Volt tekintélyük, és nem a gonoszságukból, erőszakosságukból kifolyólag nyerték. A természetes világban.

Szóval nem lehet megkerülni keresztényként a szelíd uralom kérdését. Hogy min is kell uralkodnunk? Nyilván, először magunkon. Aztán ezen keresztül a körülményeinken. Aztán... jöhetnek a betegségek, gonoszságok.

Aki uralkodik, és hatalmát a mindenek Urától kapta, az miért beszél félelemről? Nem a félelmen is uralkodnunk kell-e mint kísértésen, bűnön és gonoszon? 

Én nem vagyok tökéletes krisztusi személy, aki minden téren uralkodna. Csak szeretnék az lenni. Hamáreccer ezt az ígéretet lehet kiolvasni, nem is annyira a sorok közül, és hamáreccer Istennek mindig igaza van, és ő az egyetlen, aki állja a szavát, akkor miért ne?

 

 

 

Szerző: Bálám Szamara  2010.05.22. 07:53 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://balamszamara.blog.hu/api/trackback/id/tr322022265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2010.05.24. 12:29:49

@Bálám Sz.:>>"A pünkösdista szellemi harc mozgalom az erőt hangerőben és cirkalmas kifejezések imának csúfolt kiabálásában látja megfelelően kifejezni. Pedig a hatalom ugyanaz maradt, mint amit Jézus is használt. Az erő nem változott. Jézus pedig nem volt egy kiabálós fajta."<< Nagyon erős,és találó megállapítás. De legalább nem nyugodtak bele az alvó,tradíciókhoz mereven ragaszkodó vallásossághoz. URunk adjon bölcsességet,hogy meggyógyuljunk szellemi-lelki "gyermek-betegségeinkből"!
süti beállítások módosítása