"Jézus nevét hívom segítségül..." Ezen tanakodtam, hogy milyen hülyén, vallásosan hangzik. Mi az, hogy valakinek a nevét hívom segítségül. Hát nem a személyt? Ha segítségre szorulok, hívom a Katit, a Gyurit, a Gézát, meg a Cilit. De nem a nevüket!

A Biblia tele van ezzel a név izével. Egyes magyarázók szerint a név a személyt jelenti. Igen, így is lehetne mondani: Jézus segítségét kérem! és kifejezné, amit mondani akar a könyörögő személy.

És akkor itt jön a keresztapa. Ha ugyan nem is mondta senki, hogy 'Don Corleone nevét hívom segítségül', azt azért használták a korabeli játékosok, hogy 'Don Corleone védelme alatt állok'.

A Don nem volt jelen, de aki ezt a névre hivatkozást és magát a nevet meghallotta, erősen elgondolkozott azon, hogy mi legyen a következő lépése. Mi van, ha a hivatkozó igazat mond? Lehet, hogy a keresztapa haragját vonja magára, aki a személyt bántja vagy csak nem hisz neki? 

Don Corleone nevére a térdek megremegtek, a hátak leizzadtak, és mindenki tisztelettel vegyes félelemmel viseltetett - pusztán a név iránt.

Ha valaki Don Corleone nevében érkezett, arról tudták, hogy a keresztapa hadserege, hálózata áll a háta mögött, ezért veszélyes, meg nem kerülhető figura.

Most a párhuzam egyértelmű: Jézus meg még hatalmasabb is, mint a Don volt valaha.

Miért nem tudjuk ezt a nevet 'csak' annyira kihasználni, mint ahogy a Don védencei a keresztapáét? Hát ez fogas kérdés, bizony nem tudom.

 

 

 

Szerző: Bálám Szamara  2010.02.03. 15:53 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://balamszamara.blog.hu/api/trackback/id/tr571726893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása