Régi stílus nem való új eszmékhez... vagyis új borhoz új tömlő kell, legalábbis Jézus szerint. Ki kell halnia a vallásos, szenteskedő beszédű keresztény-generációnak ahhoz, hogy új szelek fújjanak a magyar keresztény közösségekben? 

Hiába tánc, művészet, színjátszás, rap, blog... Ha a stílus a régi, nem marad meg az új tartalom. Majdcsak kitör valahol, és nagy szakadás lesz.

Az őszinteség hiányzik a régi formákból. Csupa manír... Az öreg színészek tudják, hogy minden színész pojáca, egy saját manírgyűjtemény mögé bújt reszkető emberke. A jók, ünnepeltek, nagyszerűek is. Csakhogy az ő manírjukat megszerettük.

A mai lelkes keresztények ilyen színészek. Eljátsszák az örömet, eljátsszák az áldást, előadják a mindentudó tökéleteset. Kell ez a mai Magyarország gyötrődő-kínlódó társadalmának? Hurráoptimista hollivudi boldogság? Ha a tévében nézzük a heppiendet és hallgatjuk hozzá a könnyfacsaró muzsikát, még örülönk is neki. De a magyar ugaron? Hihető ez (vagy inkább hiTető)? 

Jóazúr, nagyonmegáldottazúr, kijelentéstnyertemazúrtól, csodálatos imameghallgatásom volt, felemeltemszívemetazúrhozésőmegvilágosítottaazőorcájátrajtam, kiüresítettemönátadtammagamésbetöltekeztem.... stb.

Aktuális problémákra aktuális válaszok hiányoznak. Nem kell a cukormáz, lassan már senkinek.

Nem kellenek az áleredmények, és a saját, esetleg valós sikered sem. A túlontúl boldogságos ember kárörvendőnek és fennhéjázónak tűnik. Akinek sikerül valami és lelkendezik erről, csak fölösleges pluszgyűlöletet vált ki a környezetéből. Pedig keresztényként együtt kell sírni a sírókkal. Márpedig ebben az országban mindenki sír... Nem kellenek a "bizonyságok", és senkit se érdekel, hogy "hányembertvezettélazúrhoz". Jó lenne viszont látni néhány konkrét problémamegoldást. Arról azonban nem szabadna az elkövetőnek beszélnie, ha valami jót tesz, a "ne-tudja-a-jobb-kezed (vagy a bal), hogy a másik épp miket csinál" elv alapján, 

Ételosztás? Igen. Adományok? Ez az. Gyógyítás, ápolás, hospice? Hát persze. Mindenki jónak fogja látni az Istenünket, ha Őrá hivatkozva segítünk. Még szebb lenne, ha valódi orvostudományon túli eredmények (csodák) követnék a keresztényeket.

Majd ha megszületnek az új tömlők... A manír nélküli, minimalista és mégis egyedien új keresztények. Akkor majd "átjön" az üzenet, a táncon, éneken, színházon, festményen. Őszinteség, hitelesség a kulcs, és semmi másolás. Szerintem.

 

 

 

 

Szerző: Bálám Szamara  2010.01.02. 19:28 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://balamszamara.blog.hu/api/trackback/id/tr801640188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása