Elfelejtettem az előző bejegyzéshez az edényeset beírni. Egyik kedvencem. Arról szól, hogy a problémamegoldáshoz azt kell használni, amink van. A nyomorgó asszonynak is volt valamije. Egy korsó olaj. És hogy az isteni ajándékot át tudja venni és meg tudja tartani, először edényeket kellett hozzá gyűjtenie. Szóval először a képesség, lehetőség, anyagi javak - tálentum -  ami kéznél van, aztán egy kis munka.

Eccerű, mint a pofon és az ecceregy. Ennyit a gazdagságról és a szegénységről. Vagyis hogy igazából ez is egy transzcendens törvényszerűségeken alapuló történet. Annyit kapunk, amennyinek előkészítjük a helyet, amennyi edényt gyűjtünk. Alapvetően ez keresztényeknek és hívőknek szól, de azt gondolom, hogy az elv inkább egy olyan általános érvényű törvényszerűség, mint a gravitáció. Semmiféle előzetes gyülekezeti vezetőknek történő adakozás nem szükségeltetik hozzá. Na, ha legközelebb írok ide, akkor még elelmélkedem a nyilas sztorin is, hogy kerekebb legyen a kép. 

Magyar Bibliatanács

2Kir 4,1
Egyszer egy prófétatanítvány felesége így kiáltott Elizeushoz: Szolgád, az én férjem meghalt; és te is tudod, hogy szolgád félte az URat. Most eljött a hitelező, hogy elvegye két gyermekemet rabszolgájának. 
 3Móz.25,39-40  Ám.2,6
 
2Kir 4,2
Elizeus megkérdezte tőle: Mit tehetek érted? Mondd meg nekem, mi van a házadban? Az asszony így felelt: Nincsen egyéb szolgálód házában, csak egy korsó olaj. 
 1Kir.17,12-16
 
2Kir 4,3
Elizeus ezt mondta: Menj, kérj kölcsön edényeket ott kinn minden szomszédodtól, üres edényeket, de nem keveset. 

 
2Kir 4,4
Azután menj be, zárd be magad és fiaid mögött az ajtót, és tölts ezekbe az edényekbe. Amelyik megtelt, tedd félre! 

 
2Kir 4,5
Az asszony elment, és bezárta maga és fiai mögött az ajtót. Azok eléje rakták az edényeket, ő pedig töltögetett. 

 
2Kir 4,6
Amikor megteltek az edények, ezt mondta az egyik fiának: Tégy elém még egy edényt! De az így felelt neki: Nincs több edény. Ezután nem folyt több olaj. 
 

 

Szerző: Bálám Szamara  2009.11.05. 19:29 Szólj hozzá!

Címkék: üres edény tálentum

A bejegyzés trackback címe:

https://balamszamara.blog.hu/api/trackback/id/tr421503263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása