Ezeket a gyülekezeteket meg a nekik szóló üzenetet nem értettem, a második-harmadik részben. Egyesek szerint földrajzi, mások szerint időbeli tagolást fejez ki itt a Biblia. Sajnos (vagy hálisten) nem vagyok olyan szuperszellemi szinten, hogy elvont dogok érdekeljenek. Leginkább azok a kérdések foglalkoztatnak, amik közvetlen kapcsolatban állnak az életemmel. Rájöttem, hogy ezért nem szeretem már nézni a kosztümös filmeket, az indiánokat és cowboyokat, és ezért nem köt le, ha csak négerek vagy ázsiai (sárga) szereplők vannak egy filmben. Biztos túl sok a gondom, és állandóan azokkal kapcsolatban keresem, még tudat alatt is, a megoldást. Talán, ha túl leszek a jelenlegi életszakaszomon, a különböző projekteken, veszélyeken, majd újra szívesen merülök el a mesék világában. Ezért nem tudtam mit kezdeni a gyülekezeteknek szóló üzenet magyarázatokkal. Miért foglalkozzak az Egyház történelmének a szakaszaival? De azt hiszem, a Bibliában éppen az a jó, hogy több szinten is értelmes, és mindenképpen az a célja, hogy az egyént okítsa.

Mi van akkor, ha a különböző gyülekezetek egy keresztény különböző életszakaszai és kísértései? Könnyű így magyarázni. 

1. Tehát, van az efezusi gyülekezet. Aki fárad és tűr, és nem szereti a gonoszokat. Felismeri a hazug apostolokat. De elhagyta az első szeretetet, azaz rutinná válik számára a hit és a kereszténység.  Túl van néhány nehézségen, néhány ördögi cselt kicselezett. És még csak nem is fáradt el. Minden olyan egyszerűnek tűnik. Isten jól van, én jól vagyok, nem is kell rá figyelni, mennek a dolgok a maguk útján. Háát ez pont olyan mint a rutinból vezetés. Előbb-utóbb jön a koccanás. Ez az első nagy kísértés.

2. A szmirnai keresztény talán túljutott az előző válságon, és fölsimerte, hogy Isten nélkül még mindig nem ér semmit. És akkor jön a "stabil hívők" és a konzervatívak rágalma. Minden olyan sötéten fest, nem könnyű elkülöníteni az építő kritikát az ördögi rágalmaktól, amiket a "szuper keresztények" mondogatnak. Ők a sátán zsinagógája. Most ki az igaz, és ki a hamis? Csak a leírt bibliai igazságok, az imádkozás segít. Ki kell bírni, hűnek kell maradni, első hitünkhöz, önmagunkhoz, Istenünkhöz.  

3. A pergamoni gyülekezet a kipróbált keresztény, az üldözésen is túljutott hívő. Az ördögi erők közvetlen közelében is megmaradt Jézus mellett. Most az a kísértés, hogy beálljon-e a csapdakészítők közé. Csak azt kell terjeszteni, hogy Isten kegyelmes, irgalmas, és belefér a hívő életbe egy kis etye-petye, hiszen a modern világban már nem ragaszkodhatunk a szüzességi elvárásokhoz. A reiki meg a boszorkányság békésen megférnek Buddha és Jézus mellett a polcon. Ha engedünk az egyébként veszélytelennek látszó kis stikliknek, könnyebb beilleszkedni a környezetünkbe. Béke van, mért ne maradjon az? Most mit kekeckedjünk, ha már túléltünk annyi mindent...

4. A tiatírai hívő legyőzte önmagát, és visszatért az első szeretethez. Elkülönítette az igaz egyházat a hamistól. Elfogadta, hogy a hitet kompromisszumok nélkül kell megőrizni, ami néha konfliktussal jár. Szeretet, hit, önkéntes munka, állhatatosság, hűség, mindez megvan, dícséret jár érte. Ezért újra jön az első csapda: a siker bálványa. Szerintem Jezabel a szellemi erővel mások felett uralkodni akaró személy jelképe. (Nem a szexmániás ledér nőé, ami csak a felszín.) Vannak ilyen közösségek... Szellemi harc és harcos ima... Átokzsoltárok zsolozsmája... Ismerjük meg a Sátán mélységeit, a negatív szellemi lényeket, hierarchiájukat. Harcoljunk ellenük, és győzzük le a láthatatlant. Ez nem árnyékbox? Erre ráébredve a hívő rögvest megtestesíti a démonokat és sátáni fejedelmeket. Az egyik a Józsi, a másik meg a Gizi. Élvezzük a szellemi hatalmat. Elizeus a csúfolódó gyerekhadat kiirtotta (medve által), Péter lábainál összesett Ananiás és Safira, és a gyülekezetek tele vannak legyőzendő Absolonok, Nádábok, Abihuk, meg Kórék seregeivel. És egy csomó példát lehet arra hozni, hogy Isten elpusztítja az ellenségeinket, akik be akarnak tenni nekünk, vagy csak nem értenek egyet... Ha egyszer hatalmat kaptunk, hát mért ne használjuk? Jézus is kiszárította a fügefát... Hja, csakhogy a pislákoló gyertyabelet nem oltotta ki, és a hasonlóképp megkísértett mennydörgés fiaitól megkérdezte, hogy vajon tudják-e, milyen a Szellem, amit kaptak Istentől? Nem véletlen, hogy a tiatírai hívőt azzal fenyegeti az Úr, hogy gyerekeit megöli, mert Isten látja a gyilkos veséket és szíveket, és mindenkinek a tettei szerint fizet... Szóval ez egy nagy kísértés. Aki legyőzi, annak Jézus valódi hatalmat ígér...

5. A szárdeszi hívő valahogy túlélte a szuperszellemi korszakot is. De akár ne is élne... Olyan mint egy hulla. Kifacsarták. Egy esélye van: ébredjen fel a közönyből és segítsen azoknak, akik még nem kerültek ebbe a helyzetbe. Akinek van valamije, Isten törvényei szerint köteles azt használni és hasznosítani. Ha van egy tapasztalatod, az egy tálentum. Úgy lehet profitot szerezni rajta, ha megosztjuk másokkal. Vannak ilyen mondások, hogy az okos a más kárán tanul, a hülye még a sajátján se. A szárdiszi keresztény dolga, hogy kísérelje meg a többieket megóvni attól, amin ő már túl van. Az Úr éberséget vár, és figyelmet, a gyengébbek felé. A nagyképűsködés, sértett önérzet nem visza a mennybe. Ha az érett hívő saját sérelmei miatt magára hagyja a rábízott munkatársakat (szolgatársakat), testvéreket, birkákat, és táplálás és gondoskodás helyett verni kezdi őket és hatalmaskodik rajtuk, akkor éjjeli tolvaj lesz neki Isten. Emlékezz, mit kaptál és hallottál, és ahhoz ragaszkodj. Ezért jár a fehér ruha...

6. Filadelfia előtt megnyílik az ajtó, Isten tervét végrehajthatja. Az emberek a filadelfiai hívő munkája révén Istenhez találnak, még a hamis egyház tagjai is elismerik az égi támogatottság tényét. Nem a hatalom a lényeg, és most ismét földi kísértés várható. Az egész lakott föld kísértése... Mi lehet az? Milyen támadáson megy keresztül minden ember? Ki kell tartani, bármi is legyen.

7. A laodiceai gyülekezet langyossága híres prédikáció téma. Szerintem ez a minden korábbi próbán túljutott keresztény, aki tényleg, már mindent megkapott Isten kincseiből, anyagi gazdagságot, gyógyulást, szerető embertársakat, hitet, szép templomot, sikert, elismerést. Hit, bűnbocsánat és látás. (Arany, fehér ruha, szemcsepp). Akinek mindene megvan, már nem kell a láthatatlanban hinnie... A céltalanság henyeséget és bűnt szül. Ezért kell a fehér ruha. Ha sikerül újra a láthatatlanra koncentrálni, akkor Jézus szívesen jön vacsorára.

Van egy tippem, hogy én hol tartok. Miket éltem már át. De, szerintem egy-egy szakasz többször is előjöhet. Visszaeshetünk az előző levelre... Az érdekes az, hogy ha az ember már túl van valamin, olyan egyszerűnek tűnik visszatekintve a megoldás. Persze az adott helyzetben semmit se tudtunk...

Isten őrizzen a nagyképűségtől és álszentségtől.

 

 

 

 

Szerző: Bálám Szamara  2009.04.07. 15:06 Szólj hozzá!

Címkék: élet isten jézus könyve jelenések gyülekezet hívő laodicea

A bejegyzés trackback címe:

https://balamszamara.blog.hu/api/trackback/id/tr971051886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása