25. Igaz történetem
 
Azt nem részletezem, hogy milyen volt az apácáknál az iskola, hiszen ott csak egy évet töltöttem, és egyáltalán nem is utáltam ott lenni. Számomra megnyugtató volt a rendszer, az óramű pontosságú napok, élveztem a csupa-lány közösséget, és nem voltak tanulási nehézségeim. Ez utóbbiból fakadóan egy csomó kiváltságban részesültem, és viszonylagos szabadsággal oszthattam be a mások által tanulásra fordítandó időt.
 
Sok egyéb érdekesség között azonban ott jöttem rá, hogy a Biblia nem egy szokványos könyv. Tizennégy évesen már túl voltam a hazai és világirodalom nagy részén (akkoriban még nem volt színes televíziónk), és folyamatosan hol az egyik, hol a másik regényíró képzeletének világában éltem. És bár mélyen Istenhívő voltam, mivel gyerekkoromtól fogva igen gyakori imameghallgatásra találtam, Jézus személyét nem tudtam hova tenni. Egyfelől egy meggyötört keresztre-feszített szerencsétlent láttam benne, másfelől egy gyönge lelkületű humanistát, aki gyakran sír és tenor hangon sikítoz a Getsemáné kertjében. Egyébként meg tudálékos faarccal osztja az igazságot. És ő a kedvenc vesszőparipája az általam egyre jobban lenézett és elutasított katolikus álszenteknek. (Azért írom, hogy katolikus, mert akkor még csak katolikus álszenteket ismertem.)
 
Azóta már megtudtam, hogy ezek a vallásosan belénk-oltott Jézus-képzetek az ellenség azon céljait szolgálják, hogy ne ismerjük meg Jézus valódi személyét, és a valódi igazságot.
 
Na de mindegy, lényeg az, hogy mindenképp elutasítottam ezt a számomra ismeretlenül is igen nem szimpatikus valakit. És mivel Jézus a testté lett ige (- nem hívőknek magyarázat: mi keresztények azt állítjuk, hogy Jézus személyesíti meg többek között mindazt, ami a Bibliában le van írva, az ő jelleme, lénye összegzi a fizikailag olvasható sorokat,-) szóval ő is elutasított engem. Vagyis nem hagyta magát olvasni! Ez számomra már magában véve meglepő volt, hiszen Dosztojevszkijt és Thomas Mannt legyűrtem, megbirkóztam korábban Jókai hosszas tájleírásaival, nem hagytam magam eltántorítani Gogoltól vagy Eszterházy Pétertől (bocsánat). És sorolhatnám még a szürrealista és egyéb írókat, költőket, filozófusokat, politikusokat, akiket csakazéris! „kiolvastam”.
 
A Biblia bezzeg nem hagyta magát. Kifogott rajtam. Csak komoly imaéletemnek köszönhető, hogy a hittandolgozatokban feladott kérdések nagy-részét mégiscsak meg tudtam válaszolni a templomi élmények és a töredékes olvasási emlékeim hatására.
 
Évekkel később a Könyv azonnal megnyílt számomra, amikor elkezdtem hadakozás helyett elfogadó-nyitott lelkiállapotba kerülni…
 
Ezt a lelkiállapotot fenntartva kerültem egyre szorosabb kapcsolatba egy karizmatikus keresztény gyülekezettel, melyben a sok általam azonnal látott visszásság ellenére igen sokszor úgy éreztem, hazataláltam.
 
Ha keresztény írott vagy film-anyaggal, esetleg személyekkel kerülök kapcsolatba, majdnem fizikai érzéseim vannak, amikor azok Isten Szent Szellemével összhangban vannak. Vagyis velük, rajtuk van az Erő.
 
Ezt az igen biztos érzületet gyakorolva ma már nem sokat gondolkozom valakin vagy valamin, vajon mennyire áll közel az én általam annak ismert élő Istenhez, élő egyházhoz. De amikor ebben a bizonyos karizmatikus csoportban voltam, sajnos egy idő után elnyomtam magamban mind a józan észt, mind pedig a biztos szellemi hangot, érzületet.
 
Mer egy stréber vagyok. Mindig is az voltam. Stréber az iskolában, az edzésen, a zenedében és most a munkámban. De, nem kell valakinek ennyire strébernek lenni, hogy mindenképpen jó keresztény akarjon lenni.
 
Sokat agyaltam életemben azon, hogy mi a nevelés alapja. (Főleg állatokat nevelek, de szerintem az elvek ugyanazok, mint a humán nevelésnél.)
 
Vannak ilyen elvek, hogy az a jó, ha szeretetből ugorja át valaki vagy valamilyen állat az eléje állított lécet, meg hogy motivációból, pl. jutalomért, vagy a büntetéstől való félelemből.
 
Rájöttem valamire, amit emberi pszichológustól olvastam, de ugyanaz az állatoknál is. Vagyis arra, hogy cselekedeteink legfőbb mozgatórugója az, hogy jófiúk akarunk lenni! Meg akarunk felelni! Be akarunk illeszkedni!
 
Kipróbáltam, működik. Mindenfajta állatomnál legfontosabb motiváció az, hogy ő oké akar lenni. Jó kutya, jó ló, jó cica, jó teknős. Az elfogadást minden állat megérti a hangsúlyból, vagy transzcendensen. Nem szeretik a szidást, mert fáj a lelküknek. Azért, mert kényelmetlen helyen találják magukat, hiszen nem okék, kívül vannak a fénykörön. Bármit megtesznek azért, hogy visszakerülhessenek a biztonságos oké állapotba!
 
Ez nagyon egyszerű és csodálatos az állatnevelés szempontjából.
 
Az embereknél természetesen mindez jóval bonyolultabb, de van egy alaphangulat, ami igaz, vagyis az ember szereti, ha úgy gondolnak rá, hogy ő rendben van.
 
Még az olyan látszólagos lázadók is, mint én, és mint esetleg Te, nyájas Olvasó.
 
Emiatt néha föladjuk a józan eszünket és biztos meggyőződésünket. Csak azért, hogy megfeleljünk egy csoport, vagy egy tiszteletreméltó tekintély elvárásainak.
 
Szerző: Bálám Szamara  2009.08.04. 11:02 10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://balamszamara.blog.hu/api/trackback/id/tr971287744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sechina 2010.02.17. 09:48:01

olyan sokszor használod az álszent szót.
egyedül az Atya lát minket szentnek, a Fiú vére miatt, és az, aki veszi a bátorságot, hogy az Atya szemével nézzen a testvéreire. szóval egy bűnös ember csak Krisztus vére miatt indulhat ebben a kategóriában. ha pedig mindenki csak így érheti el, akkor meg, vagy minden megtért bűnös szent vagy mind álszent. majd eldöntöd!
a szent nem minősítő jelző.
főnév, azt jelenti egy bizonyos célra elválasztott.

Bálám Szamara 2010.02.17. 17:16:18

@sechina: Ebben a részben csak kétszer használtam az "álszent" szót. Én azt értem rajta, hogy valaki bizet prédikál és bort iszik. Minden nap ott ül a misén, és nyilvánvalóan gonosz az embertársával. Azt mondja, hogy a szeretet a legfontosabb, és még véletlenül se tudja, mi az.

sechina 2010.02.18. 08:33:28

szerinted ki a felelős azért, hogy az emberek nem ismerik a szeretetet? még a keresztények sem? szerintem mi. mi, akik ismerjük Őt és nem azzal vagyunk elfoglalva, hogy ezt átadjuk, hanem iszonyatos kritikai érzékkel vesszük észre a gonoszt közöttünk. (aki nem más mint a Vagyok hiánya. tehát nem létezik. ő döntött így, hogy kilép a Vagyokkal való közösségből. a hazugság az igazság hiánya. de, amit állít az számunkra nem a Van.) mi, akik ismerjük az Igazságot van felelősségünk és az nem az, hogy a hazugságot, a szeretetlenséget erősítsük. a gonosz az atyafiak vádlását választotta foglalkozásául. ha mi is vele értünk egyet, akkor neki dolgozunk. Tóbiás és társai. ha látsz egy rést, azt azért engedi az Édesapánk, hogy beálljunk. mi Nehémiások vagyunk és nem a kritikusok . ahogy már írtam Isten sokat bízott rád. sok rést láthatsz. kérlek állj be. szükség van a részedre. tudni fogod, hogy mikor és hol. ha ezt leírhattam neked, akkor ez biztos.
Ő nagyon szeret Téged, mi pedig próbálkozunk nem falsokat fogni, hiszen azt kell adnunk, amit mi is kaptunk. ez a felelősségünk. és az apu engem még soha, de soha nem kritizált és nem vette bennem észre a gonoszt, pedig ólajtó méretű néha. a szeretet töri a csontokat. tudom, hogy a szíved rendben van, de az elméd játszótér, és így a szíved is megkeseredhet. nem vagy egyedül. se így, se úgy. állj be a sorba. ha hiszed Őt és szeret téged és ezt tudod, akkor engedelmeskedj Neki. Neki. Istennél rend van. a testvérekkel történő összegyülekezés az Ő rendje. lehet, hogy vágni fogsz, de az is lehet, hogy ennek ellenére is szeretni fognak. imádkozz közösségért. hidd el belülről jobb kifelé nézni, mint kintről befelé. lehet, hogy nem könnyebb, de jobb. nagyon értékes vagy és semmi más nem igaz. a tesód

Bálám Szamara 2010.02.18. 15:55:23

@sechina:
Kedves Sechina, az Isten, Pénz, Szex cím alatt futó irományaim már jó pár évesek. Egy rossz élményt próbáltam kiírni magamból, és megválaszolni sok kérdést. Az első példány még keménylemezen volt elmentve! Szóval elég régi. De sajnos pontos évet nem tudok. Az eltelt időben azért voltak változások a gondolkozásmódomban, és mostis folyamatosan alakul az, hogy hogyan vélekedjek a kereszténységről, a keresztény emberekről és a közösségről. Keresem, mi a helye a mai egyházban, mi a helye az én életemben. Előbb utóbb rájövök. Nem érzem magam kívülállónak, csak annyira, amennyire születésem óta bárhol. Dehát ez az istenkereső sorsa. Ezen a Földön "hazát keres", mert valami jobb után vágyakozik. Vagy nem?

sechina 2010.02.19. 10:11:22

hazát a földön, és egy jobb után vágyódni, meg istenkeresés? ok.
kezdjük az elején, de kicsit úgy érzem mintha ezekkel te tisztában lennél. szóval miért vagyunk itt? mert Neki volt egy terve az életünkre. igen ez a terv kíván egy hazát is, amíg itt vagyunk, de szerintem az a haza ugyanaz, mint ami után vágyódsz, ami pedig nem más, mint az Aki az Ő életét lehelte beléd, ezért vágyódsz, de definiálatlan. és, hogy ezért is keresed. vagyis ez az egész egy gyökerű, egy útú (út, fogalmam sincs, hogy írják) és egy célú. Ő. érted? ami a történéseket illeti az kaland. neked csak akarni kell az együttműködést Vele. van persze a másik oldal is, aki tervezi neked az utad, de itt jön, hogy akinek van füle hallja...! egy kérdés marad: ismered-e Őt, mert ha a válasz igen, akkor minden más igen. és otthon vagy. mindenütt. ennél nincs jobb, mert a Vagyok csak a jelenben elérhető. Vele nincs jövő idő. vagy Vagy. és akkor megtaláltad. nem kell keresned. megjegyzem Ő talált meg téged. a Szeretet

Bálám Szamara 2010.02.21. 15:43:04

@sechina: Ez mind szép és jó, csakhogy még nem jött el a tökéletesség ideje. Sem az egyéni, sem a kollektív, sem pedig a világunk-környezetünk tökéletességéé. Ezért vágyódik az ember. Ezen a Földgolyóbison, ebben az életben nem lehetsz tökéletesen boldog, nem lesz tökéletes nyugalmad, nem lesz tökéletes ismereted.

A hívőnek legalább ígérete van, hogy mindez meglesz, de ameddig csak részek birtokosai vagyunk, nem érdemes az egészet, a teljeset odahazudnunk magunknak, csak mert jól hangzik, olyan vallásos-egyházas-szektás hurráoptimista felfogásban.

sechina 2010.02.22. 09:02:47

Ok. akkor innentől két lehetőség van. vagy hazudom magamnak, hogy szeretve vagyok vagy tényleg szeretve vagyok. szerintem, aki képes ezt a hazugságot megszülni az egy tökéletes ..... vmi, mert sátán hazudik. ő nem fogja neked azt mondani, hogy Isten szeret. én, ha be vagyok csapva nem azzal fogom magam álltatni, hogy szeretve vagyok, hanem pont az ellenkezőjével. ha képesek lennénk az agapé generálására Isten nélkül, akkor ...! ha én azt mondom teljes életet élek Krisztusban és boldog vagyok, és ez nem igaz, akkor én a másik királyságot szolgálom, mert hazudok. de szerintem a becsapás pont az, hogy ez lehetetlen és ezt el is hiszem. mint rész lehetek teljes. nekem nem az Atyával kell egyenlőnek lennem, csak azzal a résszel, ami rám lett bízva. a tervvel kell együtt haladni. ez hozza a teljesség érzését. mi az Ő képe vagyunk. Ő teljes Önmagában és megelégedett. nekem is ez a részem. teljesnek és megelégedettnek lenni önmagamban. abban, ami rám bízatott. legyetek tökéletesek, mint a ti Mennyei Atyátok. kérte volna ezt Jézus, ha lehetetlen? Ő nem maximalista, hanem realista. Ő ismeri egyedül a valóságot. ha azt mondom, hogy ez lehetetlen, akkor kihívtam az Urat és Ő megcselekedheti. de csak Ő. bennem.

sechina 2010.02.22. 09:35:29

azt kell megérteni, hogy Ő vágyódik utánunk. és, hogy mi vagyunk a szeretetének a tárgyai. a mi részünk, hogy elfogadjuk az Atya szerelmét irántunk. ezzel leszünk teljessé, mert nem mi szerettük Őt, hanem Ő szeretett minket előbb. ez az első Szeretet. amit, ha elhagyunk, akkor akarunk neki megfelelni és olyanná válni mint Ő. a szeretetünk olyan mértékű, amilyen az elfogadásunk Tőle. van ennél jobb? ezt a tényt semmi más teológia nem überelheti. ez maga a teológia. de a vallásos démonokat ez nagyon bosszantja. létezik intellektuális kereszténység és a szerelem kereszténység. az első az vallás. a második élet. szerintem te a Szerelmesé vagy. ÉLVEZZ! a magyar egy tökéletes nyelv. ÉL VEZZ. GYAKOROLD AZ ÉLÉST. ÉLJ!

Bálám Szamara 2010.02.22. 14:11:52

@sechina: Az én ideálom a "normális", túlzásoktól és érzelmi, indulati túlfűtöttségtől mentes,józan keresztény életvitel. Erre biztat a Biblia is. Nemrégiben olvastam, hogy a Bibliaértelmezés egyik alapszabálya, hogy nem lehet kiragadni egy-egy mondatot, hanem az egészet kell minden esetben figyelembe venni. Ilyen a "legyetek tökéletesek" parancsa is, amit érdemes például Pál leveleivel összevetni. Pál nem gondolta magáról, hogy elérte volna a tökéletességet. Minden több-dimenziós, több-szintes. Egyik pillanatban lehetsz "tökéletes", a másikban nem. Az egyik élethelyzetben tökéletes minden, de egy pillanat múlva már nem.

sechina 2010.02.24. 10:05:44

azt hiszem kezdelek érteni. én, amikor beszélek a helyzeti igazságról beszélek, te pedig a tapasztalati igazságról. ez egyik, amit az Atya mond rólunk. a másik, amit megtapasztalunk. Ő azt mondja mennyei helyekre ültettelek, semmi sömörgőzés nincs benned és tökéletes vagy. én azt mondom ó, én nyomorult ember kicsoda szabadít meg engem a halálnak testéből. és a kettő között is rengetegféle állapotban találjuk magunkat. akkor melyik az igaz? mivel Isten kegyelme sokszínű ezért minden élethelyzetre van kegyelme. ugye Apu? tehát otthon vagyok minden állapotban az Ő kegyelmében. lehet, hogy a helyzetem nem rózsás, de Ő ott van velem, és ez kell, hogy elég legyen. ha ez nem, akkor mi?
süti beállítások módosítása